60 jaar herdenking...

maloja3Al jarenlang wordt er binnen de Indische gemeenschap gesproken over het feit dat nagenoeg niemand aandacht schenkt aan de grote uittocht van Indische en Molukse mensen vanuit Indonesië naar Nederland. Deze dramatische en traumatische gebeurtenis heeft nog steeds een grote invloed op onze samenleving.

Nooit mag vergeten worden welke enorme impact het heeft gehad op een groep van enkele honderdduizenden mensen die gedwongen door de omstandigheden van hun roots werden losgerukt en hun toekomst in een voor hen vreemd land moesten zoeken. Een dergelijk omvangrijke volksverhuizing heeft op deze wereld sinds de teloorgang van het Romeinse Rijk eigenlijk niet meer plaatsgevonden.

De woorden van Tjalie Robinson: “omdat wij geleefd hebben en nog steeds bestaan…..” zeggen alles over dit drama in de Indische geschiedenis. Het is een ongelooflijk raadsel waarom in Nederland het onderwijs zich op het gebied van de 2e Wereldoorlog toespitst op de Europese situatie en er vrijwel met geen woord gesproken wordt over de oorlog in Zuid Oost Azië en zeker niet op het Nederlands Indische grondgebied.

Het geeft de schijn alsof Nederland het koloniale verleden liefst onder het vloerkleed wil schoffelen, met uitzondering van de Nationale Herdenking voor de slachtoffers van de Japanse bezetting, die op 15 augustus gehouden wordt. En ook hiervoor heeft de Indische gemeenschap tientallen jaren moeten soebatten. Maar met de capitulatie van Japan was de ellende in Nederlands Indië nog lang niet afgelopen.

Het einde van de oorlog luidde een ander drama in, namelijk je “tanah tumpah darah” (geboorteplaats waar je je bloed hebt vergoten) te moeten verlaten en een “nieuw leven” te beginnen in een voor velen vreemd land met een heel andere cultuur, nu zo’n 60 jaar geleden. Waarom dan nu pas een herdenking? Ach, misschien heeft het er mee te maken dat er nu eindelijk iemand op het idee komt om een poging te wagen eens en voor al af te rekenen met: “Sudah, pukul terus”, hetgeen zoveel betekent als: “Laat maar, niet zeuren maar doorgaan”. Sommigen neigen het nu nog steeds “vanzelfsprekend” te vinden dat wij zijn zoals wij zijn, maar het is ook na 60 jaar beslist geen luxe om stil te staan bij het feit dat het een traumatische ervaring was en voor velen nog steeds is.

De herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten wordt gehouden op 1 en 2 mei 2010 en beoogt een ode te zijn aan onze voorouders en onze roots. Volgens “traditioneel” oosters gebruik zal deze herdenking gepaard gaan met eten, drinken en vooral de herkenbare muziek die vertolkt zal worden door artiesten van de 1e tot en met de 5e generatie uit de Indische en Molukse samenleving.

Als klap op de vuurpijl wordt er een gelegenheidsband in het leven geroepen, de INDO-ROCK REVIVAL BAND. Hiervoor zijn onder andere benaderd: Benny Poetiray, Dolf de Vries, Edo Hartsteen, Eddy Chatelin, Dolf von Caspel, Fred Theuvenet, Hans Bax, Harry Koster, Reggy Tielman, Robby Latuperisa, Simon Titaley, Theo Souisay en vele andere Indo-Rock legendes uit de 60er jaren.

Welke artiesten uiteindelijk aan deze gelegenheidsformatie zullen deelnemen, blijft voor de bezoekers een verrassing. Daarnaast zal op beide dagen een keur aan artiesten deze unieke muzikanten reünie completeren.  De presentatie van beide dagen is in handen van Gerda Krastel en de initiatiefneemster Maureen ten Hoorn. 

Wanneer: zaterdag 1 mei 2010 en zondag 2 mei 2010
Locatie : Koloszaal (bij Sportcentrum "Van Drunen")
Adres : Kasteellaan 21, 4941 XM Raamsdonksveer

1 mei - Tijd: 18.00 u - 01.00 u (Kassa open: 16.00 u, Zaal open: 17.00 u)
2 mei - Tijd: 14.00 u - 21.00 u (Kassa open: 12.00 u, Zaal open: 13.00 u)

Toegangsprijzen:
- Dagkaart bij reservering: 10 euro p.p.
- Dagkaart aan de kassa : 15 euro p.p.
- Combinatieticket voor 1 en 2 mei: 18,50 p.p. (alleen bij reservering mogelijk).

Met muzikale medewerking van allround artiesten:

1 mei:

 • Mr. Showband
 • Rollers Revival Band
 • The Entertainers
 • George McCrae (Rock You Baby)
 • Massada
 • Indo-Rock Revival Band
 • Demonstratie Indonesische Dansshow


2 mei

 • Tea for Texas
 • Straight
 • JF Selection
 • The Sky Devils
 • George McCrae
 • Andres
 • Indo-Rock Revival Band
 • Demonstratie v.d. Perguruan Pencak-Silat


- Uiteraard zijn er Aziatische food- en nonfood stands aanwezig.
- Om veiligheidsredenen is de toegang op beide dagen uitsluitend voor personen boven de 18 jaar.
- Sluitingsdatum v.d. reserveringen is: 23-04-2010.
- Reserveren is alleen mogelijk via onderstaande contact gegevens en pas geldig bij ontvangst v.d. betalingen.
- Gereserveerde tickets worden opgehaald aan de kassa en staan t.n.v. "betaler".

Reserveren via Maureen ten Hoorn.
Tel.nr. 0481-377734 of Mob.nr. 06-30575924
E-mail:
of

Totaal verschuldigd bedrag gelieve te storten op
ING rek.nr. 74 96 46 780
t.n.v. EHD ten Hoorn o.v.v. aantal pers.,
toegangsdatum 1 of 2 mei of combinatiepakket.

 

Inlogformulier